En sensuell massage som berör

Taomassagen är mjuk, men inte som taktil massage. Det är en sensuell beröring, men inte som tantramassage. Det är en helkroppsmassage som grundar sig i hur livsenergi (Qi; Chi) rör sig i kroppen, utan att vara rigid teknik – den är intuitiv, öppen för improvisation och lika skön och välgörande som du är i kontakt med dig själv och den du masserar. Vi utgår från kroppens klokskap och att kvaliteten i beröringen ligger i att du är närvarande och inkännande.
Beröring som berör
Forskning och vetenskapliga studier visar hur viktigt och positivt det är med beröring och att låta sig beröras, t.ex. genom en kram eller mjuk, sensuell massage. En närvarande och inkännande beröring frigör hormonet oxytocin som får oss människor att stressa ned, må bra och stärka våra relationer till varandra. Oxytocin är även ångestdämpande, positivt för samverkan och avgörande för muskeltillväxt.
Man brukar säga att huden är kroppens största organ, och det behövs egentligen inte forskning för att förstå hur välgörande och viktigt det är med beröring. Var och en av oss har egna erfarenheter av beröring, (sensuell) massage, en kram eller att bara bli hållen, och hur det fick oss att känna: allt från en stilla trygghet i vila till en omtumlande och pirrig glädje med lust på mer.
”Jag låter mina händer smekas av din hud.” (Amara)
På kursen ’Den sensuella massagens Tao’ är beröringen naturligt i fokus – att beröra och låta sig beröras. Du behöver inte ha några förkunskaper om kroppen eller sensuell massage, vi använder enkla rörelser där teknik är en hjälp, inte ett självändamål. Alla övningar är guidade, det är bara att slappna av, massera och njuta. Vi tränar på gränssättning och att säga nej om det är någon del av den sensuell massagen som inte känns bra. Vi fokuserar på att vara närvarande i massagen och att det ska vara lika skönt att ”ge” massagen som att ”få” den. Att bli masserad och berörd av en människa som är hemma i sig själv och i sin kropp, framför allt i händerna, kan vara alltifrån skönt och njutbart - som en sensuell helkroppsmassage - till en vilsam, helande och trygg beröring.
Ex. på forskning om beröring: https://www.forskning.se/?s=ber%C3%B6ring
Mer om oxytocin på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Oxytocin